четврток, 4. јануари 2024. Вести денес: 0
home Вести

Утре е Огнена Марија- ова никако не смеете да го правите

Утре е Огнена Марија- ова никако не смеете да го правите

Православните верници на 30 јули го одбележуваат празникот на света великомаченичка Марина, во народот познат како Огнена Марија, која се почитува како борец за христијанската вера и заштитничка на жените.

Според народното верување, Света Марина пали и казнува со огин и како и Свети Илија кој казнува со гром, спаѓа во огнени светци.

Обичај е да на овој празник, кога поради големата жештина гори и небото и земјата, ништо да не се работи.

Во преданијата има примери за оган и  громови кои во врелите празнични денови го палеле житото, сеното и домовите на луѓето  кои работеле на овој празник.

Најнови вести