петок, 15. декември 2023. Вести денес: 0
home Фудбал

Лига 1 може да продолжи во средината на јуни

Лига 1 може да продолжи во средината на јуни

Претседателот на синдикатот на Лига 1, Бернардо Кајацо верува дека францускиот шампионат ќе продолжи не порано од 15 јуни.

– Неопходно е да се заврши првенството по секоја цена, дури и ако тоа значи негов крај во јули-август, а потоа да почне следната сезона. Сите клубови губат околу 250 милиони евра месечно и не можеме да играме сè додека не се промени ситуацијата. Тоа ќе биде јули или август, во најдобар случај на 15 јуни, прогнозира Кајацо.

Според него, без владина помош, шест професионални клубови ќе банкротираат во рок од шест месеци.

-Најдобрите пет лиги во Европа веќе загубија четири милијарди евра, а францускиот шампионат – 500-600 милиони, додаде Кајацо.