Оревот се смета за најздраво и најприфатливо коскесто овошје. Содржи висок процент на омега-3 масни киселини, како и значително ниво на антиоксиданси, па затоа се препорачува внес од 30 до 50 грама дневно за заштита на срцето и кардиоваскуларниот систем.
Оревите го намалуваат ризикот од „лошиот“ холестерол, богати се и со протеини, диетални влакна и витамини. Тие содржат витамини од групата Б, како и калциум, натриум, железо, фосфор и магнезиум.
Кората и кората на плодот од оревот се полни со танини и хинони, па затоа чајот од орев се препорачува против паразити и габи. Исто така, овој напиток позитивно влијае на крвните садови.
Подготовката е едноставна. Излупете еден грст ореви и потопете ги во половина литар ладна вода. Оставете ги поклопени да отстојат преку ноќ, па наутро ставете ја водата да зоврие. Потоа тргнете го тенџерето од шпоретот и оставете го да се излади.
Кога ќе биде млак, процедете го и пијте полека, во мали голтки. Пијте чај од ореви еднаш дневно најмалку еден месец. Имајте на ум дека кората од орев, ако се комбинира со младите листови во чајот, може да делува и како лаксатив. Затоа, бидете внимателни и, ако не сакате напиток направен од кората, можете да направите чај само од овошјето.