четврток, 9. ноември 2023. Вести денес: 0
home Фудбал

Реконструкцијата на „Камп Ноу“ ќе започне во јуни

Реконструкцијата на „Камп Ноу“ ќе започне во јуни

Шпанскиот фудбалски гигант Барселона соопшти дека реновирањето на стадионот „Камп Ноу“ ќе започне во јуни 2022 година. Како што е објавено на веб-страницата на клубот, Градскиот совет на Барселона издал лиценца за отпочнување со работа веднаш по завршувањето на сезоната.

Особено внимание ќе се посвети на првиот и вториот ред на стадионот, развојот на техничките капацитети, околината на стадионот и надворешната урбанизација. Уривањето на третото ниво ќе се случи во летото 2023 година, што ќе „купи“ време и ќе обезбеди „Камп Ноу“ да може да работи со речиси полн капацитет следната сезона.

Во текот на сезоната 2023/24, поголемиот дел од работата според проектот ќе продолжи непречено, па тимот ќе игра на „Олимпискиот стадион“ на ридот Монжуик. Во сезоната 2024/25, работата на Камп Ноу ќе продолжи, но натпреварите на стадионот ќе можат да се следат со намален капацитет за околу 50 проценти. Работата ќе биде завршена во сезоната 2025/26.

Барселона тврди дека вкупната цена на проектот нема да надмине 1,5 милијарди евра.