сабота, 2. декември 2023. Вести денес: 0
home Регион

Министерството за одбрана на Србија објави оглас за доброволно служење воен рок

Министерството за одбрана на Србија објави оглас за доброволно служење воен рок

Министерството за одбрана ги повикува сите граѓани на Република Србија на возраст од 19 до 30 години кои сакаат да ја облечат униформата на Војската на Србија да се пријават за доброволно отслужување на шестмесечен воен рок со оружје. Повикот за аплицирање е отворен во текот на целата година, а пријавувањето за декемврискиот воен рок трае до крајот на ноември, јави дописникот на МИА од Белград.

Пријавата за доброволно служење воен рок и воено стручно оспособување за резервни офицери може да се поднесе во сите подружници на Поштата Србија, на порталот за е-Управа, како и во центрите на Министерството за одбрана – поранешните воени отсеци.

Младите мажи и жени кои ќе одлучат доброволно да го отслужат воениот рок во Војската на Србија, покрај можноста за стекнување нови вештини, ќе се запознаат со современото вооружување и воена опрема, ќе добиваат и месечна плата во износ од околу 38.000 динари (324 евра), ќе им биде обезбеден надомест на патни трошоци, здравствено осигурување, сместување, храна, како и воена облека и обувки.

Исто така, по завршувањето на воениот рок, на заинтересираните млади и девојки им се дава можност веднаш по забрзана постапка да стапат во служба во професионална воена служба во Војската на Србија.

И министерот за одбрана Милош Вучевиќ ги повика момчињата и девојките на возраст од 19 до 30 години да се пријават.

-Момчињата и девојките кои сакаат да служат воен рок во строј, покрај нови знаења и вештини, ќе добијат и патни трошоци, здравствена заштита, сместување, храна, воена облека и обувки, а ќе добиваат и месечна плата од околу 38.000 динари По отслужувањето на воениот рок тие можат веднаш да стапат во професионална воена служба, објави Вучевиќ на Инстаграм.  (МИА)