сабота, 25. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

Данска планира зголемување на буџетот за одбрана во следните десет години

Данска планира зголемување на буџетот за одбрана во следните десет години

Владата на Данска најави дека во следната деценија ќе ги зголеми годишните расходите за одбрана на 21 милијарда долари.

Данскиот вршител на должноста министер за одбрана Троелс Лунд Поулсен истакна дека со оглед на војната во Европа неговата земја е на пресвртница во својата одбранбена и безбедносна политика.

Според него одлуката за зголемување на трошоците е насочена кон целта на НАТО да издвои најмалку два отсто од бруто домашниот производ (БДП) за одбраната.