недела, 12. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

Истрага во Обединетото Кралство заради одлуките за „затворање“ поврзани со Ковид-19

Истрага во Обединетото Кралство заради одлуките за „затворање“ поврзани со Ковид-19

Политичките одлуки околу „заклучувањата, односно т.н. локдаун) ограничувањата за патување и физичкото дистанцирање за време на пандемијата на коронавирус ќе бидат под микроскоп со почетокот на следната фаза од истрагата за Ковид-19 во Велика Британија.

Работата на владата на Обединетото Кралство за време на кризата ќе биде под лупа во текот на следните недели, бидејќи истрагата ги испитува клучните одлуки во Вестминстер помеѓу јануари 2020 и февруари 2022 година, кога беа укинати конечните ограничувања поради Ковид-19 во Англија.

Истрагата, предводена од бароницата Хедер Халет, ќе ги испита и одлуките зад регионалните ограничувања, работа од дома нарачки; совети за носење маски и гранични контроли, јави ДПА.

Ќе ги испита податоците за моделите на научниците, кои дадоа проценки за трансмисијата на вирусот и стапката на смртност.

Министрите и другите владини функционери се очекува да дадат докази за време на вториот модул од истрагата, насловен како „основното одлучување во Обединетото Кралство и политичкото управување“.

Во улога на сведоци ќе има стручни советници, вклучително и членови на Научната советодавна група за итни случаи (SAGE); државни службеници и здравствени службеници од Националната здравствена служба (NHS), Одделот за здравство и социјална заштита и сега веќе непостоечката јавно здравство Англија.

Истрагата соопшти дека „ќе посвети посебно внимание“ на одлуките донесени од тогашниот премиер Борис Џонсон и неговиот кабинет.  Клучниот доказ најверојатно ќе ги вклучи пораките на Џонсон во WhatsApp. Уредот што тој го користел за време на клучните периоди на пандемијата на коронавирус треба да содржи пораки кои се однесуваат на наредбата за три заклучувања во 2020 година, наведува Би-Би-Си.

Истрагата ќе одржи и конкретни сослушувања за „стратешките и сеопфатните прашања“ во Шкотска, Велс и Северна Ирска.

Јавните расправи за вториот модул на истрагата ќе започнат денеска во Дорланд Хаус во Лондон.

Јавната истрага не е судски случај или кривично судење и нема санкции на крајот од процесот. Претседавачот нема овластување да испрати некого во затвор или да изрече парична казна.  (МИА)