вторник, 7. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

ЕК ја одобри третата подобрена вакцина против Ковид

ЕК ја одобри третата подобрена вакцина против Ковид

Европската комисија објави дека ја одобрила третата подобрена вакцина против Ковид, произведена од Новавакс. Вакцината дека се препорачува лицата над 12 години – само една доза, без разлика дали претходно биле имунизирани.

Комисијата појаснува дека настојува да обезбеди вакцини прилагодени на новите соеви на вирусот Ковид за оние за кои се препорачува имунизација.

Станува збор за лица со слаб имунитет, постари лица над 65 години, трудници и здравствени работници.