вторник, 7. ноември 2023. Вести денес: 0
home Вести

Лекарите во Турција бараат враќање на мерките за заштита од Kовид

Лекарите во Турција бараат враќање на мерките за заштита од Kовид

Турските лекари повикаа на враќање на некои мерки за заштита од коронавирусот во Турција во екот на ширењето на новата варијанта на коронавирусот Ерис во земјата.

Сепак, министерот за здравство Фахретин Коча уверува дека нема да има масовна вакцинација и „заклучување“, а во повиците за спротивното ги гледа интересите на фармацевтските лобија и „црната пропаганда“. Поводот што ја разгоре дискусијата во последните денови беше смртта на Ерсин Махмутлуоглу, главен лекар во државната болница во областа Хатај. Турското лекарско здружение соопшти дека 35-годишниот лекар починал додека бил на лекување од Ковид-19.

Сепак, министерот Коча го оспори тврдењето. Според Коча, штета е што смртта на д-р Ерсин „се користи како средство за црна пропаганда“, која, според неговите зборови, „има за цел да воведе мерки и да започне кампањи за вакцинација“.

„Како и производителите на кој било производ, така и производителите на вакцини може да сакаат нивниот производ да најде повеќе купувачи“, напиша министерот за здравство во својата објава. „Но, кој би сакал да користи непотребен лек и кој лекар би го препорачал?“, праша тој.

“Както производителите на всеки един продукт, производителите на ваксини също може би искат продуктът им да намери повече купувачи”, пише в поста си здравният министър. “Но кой би искал да употреби ненужен медикамент и кой доктор би го препоръчал?”, запита той.

„Ги повикувам тие кои преземаат ненаучни иницијативи во име на науката и тие кои не гледаат ништо лошо во тоа што нашата земја непотребно е вовлечена во „социјална депресија“, да ја согледаат непристрасноста и одговорноста на науката“, напиша министерот за здравство.

Коча увери дека „мерките како што се масовна кампања за вакцинација или затворање никогаш нема да се спроведат“, а борбата против Ковид-19 „ќе се води како борбата против грипот“.