четврток, 9. ноември 2023. Вести денес: 0
home Економија

Бектеши: Кога ќе предвидиме дека може да има ценовен шок ќе ја известиме јавноста

Бектеши: Кога ќе предвидиме дека може да има ценовен шок ќе ја известиме јавноста

Секојдневно правиме анализи и во моментов немаме податоци дека може да се случи ценовен шок. Како што направивме пред една година ќе направиме пак во делот на преземање на соодветни мерки согласно Законот за трговија и согласно надлежностите што ги има Министерството за економија ако дојде до тоа, порача денеска министерот за економија Крешник Бектеши.

-Во моментот кога ние ќе предвидиме дека може да има ценовен шок навремено ќе ја известиме јавноста. Точно е дека има одредени зголемувања на цените за одредени производи. Ако зборуваме за основните производи можеби сме единствената Влада во регионот која во време на пандемија презела такви мерки во делот на замрзнување на цените и во дел на одредување на маржа и за домашното производство, но и за сите производи кои се увезуваат, рече Бектеши во одговор на новинарско прашање на денешната прес-конференција во Владата

Согласно механизмите што ги имаме како Министерство за економија и Владата, посочи, мора да се повикаме на Законот за трговија за да се замрзнат цените.

-Во делот на домашното производство можеме директно преку субвенции на одредени производи или производители да влијаеме во делот на цената. Секако дека ќе интервенираме во делот на замрзнување на цените кај производите кои се увезуваат во нашата држава како што направивме пред една година. Значи, можеме да ги намалиме маржите согласно фактурите кои се доставуваат при увоз. Во делот на трговијата на големо и мало можеме да ги намалиме маржите и за маркетите и за малите и за големите и сл. Тоа веќе сме го направиле и сме речиси единствената држава во време на пандемија која ги донесе овие мерки како справување со зголемувањето на цените, потенцира Бектеши.