недела, 12. ноември 2023. Вести денес: 0
home Економија

Димон за потегот на Fitch: Намалувањето на рејтингот на САД е смешно, но и неважно

Димон за потегот на Fitch: Намалувањето на рејтингот на САД е смешно, но и неважно

Намалувањето на долгорочниот кредитен рејтинг на САД од страна на Fitch Ratings на крајот не е важно, изјави извршниот директор на JPMorgan Chase Џејми Димон за CNBC.

„Тоа навистина не е толку важно“, бидејќи пазарот, а не агенцијата за рејтинг ги одредува трошоците за задолжување, изјави Димон за Лесли Пикер од CNBC.

Сепак, „смешно“ е што другите земји имаат повисок кредитен рејтинг од САД кога зависат од стабилноста што ја обезбедуваат САД и нивната војска, додаде Димон.

„За нив е смешно да се трипл-А, а не Америка“, рече Димон. „Тоа е сè уште најпросперитетната нација на планетата, таа е најбезбедната нација на планетата.

Fitch во вторникот го намали рејтингот на земјата на АА+ од ААА, укажувајќи на „очекуваното фискално влошување во следните три години“, ерозијата на владеењето и зголемената општа задолженост.

Агенцијата го стави на повидок американскиот рејтинг во мај, откако членовите на Конгресот се расправаа околу зголемувањето на плафонот на долгот и ја турнаа земјата во речиси неисполнување на обврските.

„Треба да се ослободиме од плафонот на долгот“, рече Димон. „Се користи од двете страни“ на начини кои сеат несигурност на пазарите, рече тој.

Во опсежното интервју, Димон допре теми како вештачката интелигенција, американската економија, банкарската регулатива и геополитиката.

Тој ја нарече вештачката интелигенција, како што е ChatGPT, „менувач на игри“ што најверојатно ќе им помогне на идните генерации да живеат подолг и подобар живот.

„Тоа треба да се направи правилно“, додаде Димон. „Се грижам за тоа бидејќи и лошите момци ќе го искористат.

Економијата на САД, рече тој, е поддржана од потрошувачките и деловните сили, ниската невработеност и здравите биланси.

„Тоа е прилично добро, дури и ако влеземе во рецесија“, рече Димон. „Дел од олујниот облак сè уште е таму“, додаде тој, мислејќи на минатогодишното економско предупредување.

Она што најмногу го загрижува Димон се геополитичките ризици создадени од војната во Украина и напорите на Федералните резерви да го заузда својот биланс, познато како квантитативно олеснување.