петок, 10. ноември 2023. Вести денес: 0
home Македонија

Во Тетово стапуваат на сила мерките против загадување на воздухот

Во Тетово стапуваат на сила мерките против загадување на воздухот

Мерките во случај на надминат праг на алармирање стапуваат на сила во Тетово, каде што е надминат прагот на алармирање на суспендирани честички со големина до 10 микрометри во текот на два последователни денови, информираат од Министерството за животна средина и просторно планирање.

– Од страна на МЖСПП доставена е информација за надминување на прагот на алармирање до Министерство за здравство, Министерство за труд и социјална политика, Државниот инспекторат за животна средина, Управа за животна средина, Сектор за комуникација со јавноста во МЖСПП, Институт за јавно здравје и до Општина Тетово за епизодата на алармантно загадување на воздухот, стои во соопштението од МЖСПП.

Во табелата се прикажани среднодневните концентрации на PM10 на мерните места каде има појава на надминување на праг на алармирање.

Во соопштението се додава дека од страна на МЖСПП доставена е информација за надминување на прагот на алармирање до Министерство за здравство, Министерство за труд и социјална политика, Државниот инспекторат за животна средина, Управа за животна средина, Сектор за комуникација со јавноста во МЖСПП, Институт за јавно здравје и до општина Тетово за епизодата на алармантно загадување на воздухот.

-Согласно заклучоците од записникот од 40- та седница на Владата на Република Македонија одржана на 28.11.2017 година, за град Тетово стапуваат на сила препораките и мерките во случај на надминат праг на алармирање, се наведува во соопштението од МЖСПП.