сабота, 11. ноември 2023. Вести денес: 0
home Општини

Општините Кочани и Виница ќе доделат финансиска помош за настраданите од земјотресите во Турција

Општините Кочани и Виница ќе доделат финансиска помош за настраданите од земјотресите во Турција

Општините Кочани и Виница ќе обезбедат хуманитарна помош за настраданите подрачја од земјотресите во Република Турција, а поддршката ќе биде парична, во рамки на буџетските можности на локалните самоуправи.

Од Општина Кочани истакнаа дека на буџетската сметка има определено резервни средства за вонредни потреби што ќе се искористат како солидарна помош за турските граѓани.

-Општинската админстрација подготви предлог-одлука за хуманитарна помош и таа ќе се биде на дневниот ред за седницата на Советот на Општината што ќе се одржи на 17 февруари. Одлука за висината на паричната помош ќе донесат советниците и очекуваме таа да биде едногласно усвоена. Буџетските можности се ограничени, но во вакви вонредни услови секоја помош е добредојдена, а ние ја изразуваме нашата искрена солидарност со настраданите граѓани на Турција, истакна Дејан Рашков, секретар на Општина Кочани.

Од Територијалната противпожарна едница од Кочани ќе испратат една екипа со пожарникари и возило која ќе помага во помошта за расчистувањето на последиците од земјотресите. Во соработка со општинскиот Црвен крст од Кочани ќе се обезбеди потребната опрема за престој на отворено во актуелните временски услови за лицата кои ќе се вклучат во помошта. Активностите ги координира Дирекцијата за заштита и спасување, а се очекува кочанските пожарникари да бидат дел од третиот конвој солидарна помош што ќе биде испратен од Македонија.

Градоначалникот на Виница, Миле Петков најави дека локалната самоуправа ќе се вклучи во обезбедувањето хуманитарна помош за турскиот народ и покрај скромните буџетски можности. До општинскиот Совет ќе биде доставена одлука за определување на износот финансиски средства што ќе бидат уплатени во солидарниот фонд.