четврток, 9. ноември 2023. Вести денес: 0
home Фудбал

Судиите ќе ги објаснуваат одлуките на ВАР системот

Судиите ќе ги објаснуваат одлуките на ВАР системот

На престојното клупско светско првенство во Мароко, судиите на публиката ќе ги објаснуваат причоните за донесената одлука до која дошле со помош на ВАР системот.

Една од големите фрустрации околу ВАР, особено меѓу навивачите, беше недостатокот на комуникација околу одлуката, односно не беше објаснето зошто некој гол е поништен или признат.

Затоа агенцијата за промена на фудбалските правила, на денешниот состанок одобрил пробен систен во текот на кој арбитрите јавно на навивачите ќе им објаснуваат за донесени одлуки.

Извршниот директор на ФА на Англија, Марк Булингем појасни дека комуникацијата меѓу судиите на теренот и на оние во ВАР собата ќе останат тајна, но одлуката ќе биде пренесена на публиката во текот на натпреварите.

Ако пробниот период биде успешен, тогаш истото може да се прифати и на другите натпревари на ФИФА.