петок, 15. декември 2023. Вести денес: 0
home Регион

По земјотресот во Загреб се пријавени 5.500 оштетени објеките

По земјотресот во Загреб се пријавени 5.500 оштетени објеките
N1

По серијата земјотреси што го погодија Загреб, досега се пријавени 5.500 оштетени објекти.

– Тоа е многу работа што можеме да ја направиме само со несебична поддршка од волонтери од сите инженерски професии, соопштија од Службата за управување со итни ситуации на Хрватска.

Службата изработила апликација за пријава на преглед на градбите по земјотресот и ги повикува сите жители на Загреб да ги пријават градбите за да може побрзо да се процени штетата.

Од вчера се поставени шатори на плоштадот Фрањо Туѓман, во Цветната населба преноќиле 60 лица, поделени се оброци, градежните фирми ги расчистуваат коридорите, а комуналното претпријатије означи згради во соработка со загрепската полиција.