понеделник, 6. ноември 2023. Вести денес: 0
home Регион

Продолжува дијалогот меѓу Белград и Приштина

Продолжува дијалогот меѓу Белград и Приштина

Во Брисел денеска продолжува дијалогот меѓу Белград и Приштина на техничко ниво, на кој, како што најави портпаролката на Европската комисија Маја Коцијанчиќ, ќе стане збор за примена на договорот за Заедницата на српските општини, енергетиката и мостот во Косовска Митровица.

Главните преговарачи, Марко Ѓуриќ и Авни Афети, првиот ден разговараа за имплементација во областа на договорот за слобода на движење, правосудството и заедничкото управување со премините.

– Двете страни ја потврдија својата подготвеност за неколку недели да ги продолжат разговорите за различни теми, истакна Коцијанчиќ во пишана изјава после првиот ден.

Таа оцени дека првиот ден од продолжетокот на дијалогот меѓу Белград и Приштина на техничко ниво, поминал во срдечна и конструктивна атмосфера.