понеделник, 13. ноември 2023. Вести денес: 0
home Регион

Во Србија почнуваат преговори за минималната плата во 2024., синдикатите бараат прво да завршат оние за 2023 година

Во Србија почнуваат преговори за минималната плата во 2024., синдикатите бараат прво да завршат оние за 2023 година

Претставници на Владата на Србија, работодавачите и репрезентативните синдикати денеска почнуваат преговори за зголемување на минималната плата за 2024 година, но синдикатите ќе инсистираат да завршат претходно прекинатите разговори за зголемување на „минималната плата“ за оваа година, што е околу 40.000 динари (околу 21.000 денари).

Претставникот на Сојузот на независни синдикати на Србија (СССС), кој ќе учествува во преговорите во име на тој синдикат, Зоран Марковиќ, денеска за Бета изјави дека синдикатите пролетва ја покренале иницијативата за корекција на минималната плата за оваа година, што имаат право да го прават според законот за работа во случај на нарушување на пазарот, но тие преговори не се завршени.

– Сметаме дека има причина да се зголеми минималната плата за оваа година, бидејќи поради високата инфлација цените на храната се зголемени за околу 24 проценти, а платите се зголемени за 14,3 проценти. Кој ќе ја „покрие“ разликата, праша Марковиќ.

Тој додаде дека синдикатите бараат вредноста на минималната потрошувачка кошничка да се изедначи со вредноста на минималната плата, која според последните објавени податоци за мај изнесува 51.800 динари (околу 27.000 денари).

Марковиќ рече дека доколку претставниците на Владата на Србија, како и минатата пролет, одбијат да разговараат за зголемување на платите за оваа година, синдикатот ќе одлучи какви мерки ќе преземе синдикалната борба, кои вклучуваат откажување од преговорите и организирање штрајк.