Свежото пилешко честопати е преполно со бактерии, како салмонела и хеликобактерии, а миењето со вода никако не помага да се ослободите од нив
Пилешкото е еден од омилените видови месо во многу домови, но многу домаќинки прават една грешка при приготвувањето која може да биде опасна по здравјето.
Имено, пред да го стават да се пече, најпрво го мијат пилешкото под млаз вода, мислејќи дека така ги отстрануваат бактериите од парчето месо.
Меѓутоа, оваа пракса е многу опасна! Сигурно се прашувате зошто… Имено, додека го миете пилешкото, бактериите се шират во мијалникот и на кујнските елементи, а можат да завршат и на вашата облека.
Па затоа, експертите нагласуваат дека единствениот сигурен начин за потполно уништување на бактериите е да го готвите пилешкото на соодветни температури.
Минималната температура за готвење пилешко треба да биде 165 степени Целзиусови.
Но готвачите не се согласни
Дури и професионалните готвачи не делат исто мислење. Познатата готвачка Џулија Чајлд се залага за миење на пилешкото, додека Ина Гартен нагласува дека тоа не е потребно.
Кој е во право?
Зад мислењето на Гартен стои науката, која го поддржува нејзиниот став. Без оглед на потенцијалните опасности од миењето на пилешкото, навистина нема причина за таква пракса.
Доколку сепак не сакате да се откажете од миењето на пилешкото пред приготвувањето, обидете се потоа правилно да ги дезинфицирате сите површини.