Љубителите на италијанската кујна ќе бидат особено задоволни со овој рецепт, бидејќи ова јадење се вкусни, кремасти и заситувачки тестенини со пилешко.
Освен што се подготвува брзо, храната е обилна, а состојките се секојдневни. Пилешкото е секогаш одличен избор, особено кога станува збор за тестенини.
Со додавање на лесен сос и зачини, оваа паста може да стане вашата омилена.
Состојки:
600гр пилешко месо
500мл сок од патлиџан
200гр кашкавал
500гр тестенини
1дл вода
4 лажици масло
1 лажичка бибер
1 лажичка кари
1 лажичка оригано
1 лажичка црвен пипер
1 главица црн лук
3 чешниња бел лук
200мл неутрална павлака
Подготовка:
Истурете околу 1 литар вода во тенџерето, додадете малку сол и ставете ги тестенините да се готват.
Пилешкото исечете го на коцки и посолете го. Загрејте тава на тивок оган, истурете го маслото и додадете го пилешкото да се пржи. Додека пилешкото се пржи, додадете ги сите наведени зачини, а потоа промешајте. Кромидот и лукот ситно исечкајте ги и додадете ги на пилешкото.
Кога пилето ќе е готово, истурете вода и сок од домати, а потоа покријте го и оставете го на тивок оган околу 5 минути да врие. Додадете рендано сирење и измешајте сè.
Тавата премачкајте ја со масло и ставете ги во неа сварените тестенини, па прелијте ја со пилешко во сос од домати.
Посипете ги тестенините со неутрална павлака.
Одозгора посипете го садот со рендано сирење и ставете го во рерна на 230 степени околу 20 минути.
Тестенините исечете ги на коцки и послужете ги.