Пробајте ги совршените колачи кои се подготвуваат многу брзо, а не ви треба ништо повеќе од состојките кои веќе ги немате дома.
Овој десерт познат како чоколадно срце е погоден и за оние со алергии на млечни производи, не содржи брашно, а како замена за шеќер можете да додадете и кокосов шеќер.
Сигурно ќе ви стане омилен десерт бидејќи се подготвува многу лесно и брзо, а е хранлив и вкусен.
Состојки:
4 јајца
250гр темно чоколадо со што поголем процент на какао
150 гр путер
4 лажици шеќер
Подготовка:
Најпрво загрејте ја рерната на 180 степени, па одвојте ги жолчките и белките. Изматете ги белките и шеќерот за да добиете цврст снег.
По ова растопете ја чоколадата со путерот на пареа, изматете ги жолчките со миксер и додајте ги чоколадото и путерот. Добиената смеса соединете ја со белките и сè лесно измешајте со шпатула.
Печете 20-25 минути и внимавајте да не се препече.
Кога ќе се испече, извадете го колачот, оставете да се излади. Подгответе ги калапите и кога целосно ќе се изладат извадете форми по желба.
Овој десерт можете да го послужите со сладолед, крем од ванила или нешто друго по ваш избор.