Иако тиквичките се сметаат за зеленчук, тие ботанички се класифицирани како овошје. Се појавуваат во неколку варијанти, кои варираат по боја, од темно жолта до темно зелена. Додека тиквите потекнуваат од Америка, оваа сорта првпат била развиена во раните 1800-ти во Италија.
Тиквичките се користат во народната медицина за лекување на настинки и болки. Сепак, не сите нивни употреби се засноваат на научни докази. Еве 5 научно докажани придобивки од консумирањето тиквички.
Тие придонесуваат за добро варење
Бидејќи тиквичките се богати со вода, придонесуваат за полесно варење и спречуваат запек. Тие содржат и растворливи и нерастворливи влакна, кои ја зголемуваат количината на столицата и помагаат храната полесно да се движи низ цревата, што дополнително го намалува ризикот од запек. Оваа придобивка се зголемува доколку имате доволно течности во вашата исхрана.
Тие помагаат да се намали нивото на шеќер во крвта
Со три грама јаглени хидрати по варена чаша (232 грама), тиквичките се одлична алтернатива за оние кои сакаат да го намалат внесот на јаглехидрати. Исхраната со малку јаглени хидрати може значително да го намали шеќерот во крвта и нивото на инсулин, а и двете можат да го одржат нивото на шеќер во крвта стабилно. Исхраната богата со влакна од овошје и зеленчук – вклучително и тиквички – е поврзана со помал ризик од дијабетес тип 2.
Влијаат на подобрување на видот
Ова е делумно затоа што тиквичките се богати со витамин Ц и бета-каротен, кои се две хранливи материи важни за здравјето на очите. Тиквичките содржат и антиоксиданси лутеин и зеаксантин. Истражувањата покажуваат дека овие антиоксиданси можат да се акумулираат во вашата мрежница, подобрувајќи го вашиот вид и намалувајќи го ризикот од болести на очите поврзани со возраста. Ова може да вклучува помал ризик од макуларна дегенерација, која е водечка причина за неповратно губење на видот кај постарите лица. Покрај тоа, исхраната богата со лутеин и зеаксантин исто така може да ја намали веројатноста за развој на катаракта, заматување на леќите што може да доведе до слаб вид.
Го подобруваат здравјето на срцето
Високата содржина на влакна во тиквичките може да биде во голема мера одговорна за оваа улога. Набљудувачките студии покажуваат дека луѓето кои јадат повеќе влакна имаат помал ризик од срцеви заболувања, пишува Healthline.com. Пектинот, еден вид растворливи влакна кои се наоѓаат во тиквичките, се чини дека е особено ефикасен во намалувањето на целокупното и „лошиот“ ЛДЛ холестерол. Тиквичките се богати и со калиум, кој може да помогне во намалувањето на високиот крвен притисок со проширување на крвните садови. Поздравиот крвен притисок е поврзан со помал ризик од срцеви заболувања и мозочен удар.
Помагаат во губење на тежината
Редовното консумирање тиквички може да ви помогне да изгубите тежина. Овој зеленчук е богат со вода и има ниска калорична густина, што може да ви помогне да се чувствувате сити. Неговата содржина на влакна, исто така, може да го намали гладот и да го одржи апетитот. Покрај тоа, студиите постојано го поврзуваат високиот внес на овошје и зеленчук со губење на тежината и побавно зголемување на телесната тежина со текот на времето. Згора на тоа, внесот на нескробен, темно зелен или жолт зеленчук – со слични диететски профили како тиквичките – се чини дека е особено корисен за губење на тежината.