Сите имаме стар леб во домот, а сигурно барем еднаш сте го фрлиле во големи количини. Во исто време, немате повеќе инспирација за ручек, а сакате нешто ново.
Се што ви треба, покрај леб, е мелено месо и веќе го имате подготвен совршениот ручек.
Состојки:
400 гр мелено месо
1 кромид
6 јајца
250 мл млеко
1 домат
100 гр тврдо сирење
стар леб
Подготовка:
Зачинете го меленото месо, додајте ким, мајчина душица и ситно исечканиот кромид покрај сол и бибер, истурете 100 мл млеко и сè измешајте. Во тавата истурете малку масло, а на дното распоредете го меленото месо. Обидете се да формирате круг од месо, а потоа свртете да се пржи од другата страна. Над него се ставаат парчиња леб.
Во солените јајца додадете 150 мл млеко и изматете го, па прелијте го со лебот. Печете шест минути на пониска температура, па свртете ги и наредете ги доматите, посипете со сирење и повторно поклопете, па печете уште три минути.
Вашиот ручек е готов, а уште една предност е тоа што по подготовката на овој специјалитет речиси и да немате валкани садови.