Некои салати не можеме да ги замислиме без тартар сос, а вкусот во ресторан е секогаш некако подобар отколку кога го правите дома.
Овој рецепт ќе ви помогне истиот да биде подобар отколку во ресторан, а со тоа значително ќе го подобрите вкусот на вашите јадења.
Одличен е и со сланина, како и пржени пиперки полнети со сирење.
Состојки:
2 јајца
2 жолчки
1 лажичка маслиново масло
1 млад кромид
50 гр кисели краставички
1 лажичка сенф во прав
120 гр кисела павлака
1/2 лимон
зачин
Подготовка:
Јајцата сварете ги тврдо, па одвојте ги жолчките и белките. Сварените жолчки измешајте ги со суровите. Потоа додадете сенф во прав и сè добро измешајте. Постојано мешајте, па прелијте со маслиновото масло. Постепено додавајте сечкани краставици, копар, сецкан кромид. Додека мешате, додадете ја павлаката. На крајот, додадете сок од лимон и сè целосно измешајте. Послужете во сос. Сосот може да се чува во фрижидер до два дена. Доколку не можете да користите домашни јајца во чија свежина не се сомневате, тогаш подобро е да не ги додавате во сосот. Како замена, додадете уште малку маслиново масло.