понеделник, 11. декември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Рецепт за ванилици од нашите баби: Ќе им се допаднат на сите, а еве како да останат бели и по печењето

Рецепт за ванилици од нашите баби: Ќе им се допаднат на сите, а еве како да останат бели и по печењето

Секоја домаќинка многу добро знае дека старомодните колачи, според рецептите на нашите баби и прабаби, се прилично тешки за правење. Истото важи и за домашните ванилици.

Само запомнете колку пати сте ги јаделе и колку пати сте помислиле дека се токму такви како што ги правела вашата баба или тетка.

Тајната што ја крие рецептот за совршена домашна ванилица е во тоа што тестото треба да остане светло и по печењето, односно да не потемни.

Овој старомоден, оригинален рецепт ќе ви ја открие таа мала слатка тајна – начин на кој ванилицата се топи во уста, без да оставите вкус на (пре)печено тесто.

Состојки: 250 грама масло или путер; 500 грама брашно; 4 јајца; 100 грама мелени ореви; лимон; малку џем од кајсија; 250 грама шеќер; шеќер во прав.

Начин на подготовка: Изматете го маслото или путерот, додадете една жолчка и едно цело јајце, шеќер и сок од лимон. Истурете го брашното и измесете го тестото, а потоа истегнете ја кората со дебелина од 5 милиметри.

Ванилиците обликувајте ги со мала чаша.

Натопете ја секоја ванилица во изматениот снег од две белки и наросете ги со мелени ореви. Наредете ги во подмачкана тепсија и ставете ги во топла рерна да се печат, но внимавајте да останат бели, т.е. да не поцрвенат.

Кога ќе се испечат, премачкајте ги со џем и залепете ги. Додека ванилиците се уште топли, извалкајте ги во шеќер во прав.