вторник, 28. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Сите ќе мислат дека вие сте ги развлекле корите: БУРЕК ПИТА со сирење која ќе ја правите секој викенд

Сите ќе мислат дека вие сте ги развлекле корите: БУРЕК ПИТА со сирење која ќе ја правите секој викенд

Љубителите на пита се разликуваат по вкус, но без разлика дали повеќе сакате да јадете пити со месо, печурки или овошје, едно е сигурно – на сирењето никој не може да одолее!

Оваа феноменална пита бурек има уште побогат вкус благодарение на јогуртот, а ќе биде толку мека и вкусна што многумина ќе помислат дека самите сте ги развлекле корите.

Состојки:

500 грама купена кора за пита
400 грама ситно солено сирење
5 јајца
250 милилитри густ јогурт
10 лажици топло млеко
половина коцка квасец
1 лажичка шеќер
2 лажички сол (во зависност од тоа колку е солено сирењето)
6 рамни лажици брашно
масло за премачкување
50 грама стопен маргарин

Подготовка:

Топлото млеко измешајте го со шеќерот, па издробете го квасецот и оставете го да се „активира“. По десетина минути изматете ги јајцата во завиткан сад со миксер. Истурете го брашното во квасецот, потоа додадете ги јајцата и продолжете со матење со најмалата брзина.

Потоа додадете рендано сирење и по потреба посолете и тргнете на страна 2-3 лажици од овој фил.

На работната површина наместете ја кората, премачкајте ја со масло, прекријте ја со друга кора, премачкајте ја со масло, па одозгора ставете уште една кора и премачкајте ја. Потоа истурете и распоредете го филот (околу 3-5 лажици) по целата кора, па оформете во форма на полжав и ставете на средина на плех (подмачкан или обложен со хартија за печење).
Повторете се со три нови кори и наредете ги во круг околу полжавот и така додека не го потрошите материјалот.

Во сад измешајте одделни 2-3 лажици фил, со малку масло и растопениот маргарин. Потоа питата избоцкајте ја со чепкалка за заби, па премачкајте ја со оваа смеса.

Оставете да отстои уште 20 минути, па печете во загреана рерна на 180 степени, додека убаво не порумени.

Покријте со крпа и оставете да отстои најмалку 20 минути, па исечете и послужете со јогурт или кисело млеко.