Во Грција мезе е незамисливо без сос од tzatziki. Тоа е густ и богат сос направен од грчки јогурт или крем во комбинација со рендани свежи краставици, власец и некои зачини.
Сосот одлично оди со голем број намирници – од печено месо до меки лепчиња, со маслинки и со разновиден свеж зеленчук.
Дури и ако привремено – поради Vegenuary, или трајно се откажавте од консумирање храна од животинско потекло, можете да уживате во неговите вкусови.
Користете растителна замена од кокос наместо густ грчки јогурт. Само погрижете се да изберете незасладен јогурт. Во спротивно, би можеле да завршите со сосема поинаков сос отколку што сакате.
Состојки:
350 гр незасладен кокосов јогурт
5 гр свеж власец
3 чешниња лук
2 лажици екстра девствено маслиново масло
1,5 супени лажици сок од лимон
½ голема свежа краставица
сол и бибер по желба
Подготовка:
Краставицата убаво измијте ја и изрендајте ја со кората. Ставете го во цедалка или чиста памучна крпа и исцедете ја вишокот вода.
Исцедената рендана краставица измешајте ја со незасладен кокосов јогурт.
Над смесата изрендајте го лукот и сè зачинете со малку сол, сок од лимон и ситно сечканиот млад лук.
Додадете квалитетно екстра девствено маслиново масло во сосот за дополнителна доза на декаденција.
Послужете веднаш или ставете го во фрижидер да се стегне. Добар апетит!