среда, 15. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

ВАКА СЕ ПРАВИ НАЈСОВРШЕНАТА БЕЛА ЧОРБА: Полна е со зеленчук и месо – секоја домаќинка го посакува ОВОЈ рецепт

ВАКА СЕ ПРАВИ НАЈСОВРШЕНАТА БЕЛА ЧОРБА: Полна е со зеленчук и месо – секоја домаќинка го посакува ОВОЈ рецепт

Покрај домашната супа со фиде или кнедли, секоја домаќинка во готвачот треба да има рецепт за бела чорба.

Може да се јаде како оброк со сезонска салата, а може да се послужи и за неделен ручек пред главното јадење.

Состојки:

400 гр месо (телешко, говедско или пилешко), 1 китка зеленчук (морков, пашканат, магдонос), 1 целер, 1 главица кромид, 3-4 средни компири, 4-5 лажици ориз, 1 жолчка од јајце, малку павлака за готвење.

Подготовка:

Ставете го месото да се свари, а кромидот исчистете го и исечете го на половина. Половините ставете ги на шпорет да се варат. Кога ќе се сварат, додадете го кромидот во тенџерето каде што се готви месото. Кога месото е блиску до крајот на готвењето, додадете исчистена китка зеленчук и целер.

Гответе додека сè не омекне. Процедете ја супата за да ги додадете оризот и компирите исечкани на коцки, исто така исечкајте го месото како и морковите и целерот. Кога ќе се сварат компирите, направете паста од брашно и вода, па варете уште неколку минути.

Кога супата малку ќе се олади, додадете ги жолчките кои сте ги изматиле со кремот за готвење и измешајте.