Целокупното здравје на нашето тело зависи од нашите животни навики и храната што ја јадеме. За да го намалите ризикот од срцеви заболувања, препорачливо е да ги јадете овие намирници што почесто, а нутриционистите објаснуваат зошто се наоѓаат на оваа листа:
Овесна каша
Доколку сакате да го започнете денот со најдобриот појадок за срцето, домашната овесна каша е вистинскиот избор!
„Овесот е цело зрно, одличен извор на влакна и помага лошиот ЛДЛ холестерол помалку добро да се апсорбира во крвотокот“, објасни нутриционистката Ејми Гудрич.
Јаткасти плодови
„Да, содржат многу масти, но полни се и со антиоксиданси и растителни влакна. Го намалуваат холестеролот и воспалителните процеси во организмот“, вели нутриционистката Тина Мариначо. Поради високата калорична содржина, доколку се грижите за вашата тежина, не јадете повеќе од 30 грама, советува таа.
Грав
Направете услуга на вашето срце и јадете грав, тоа е одлична храна за срцето! Ќе јадете многу протеини, а малку заситени масти и холестерол.
Гравот е полн со влакна и растителни протеини, како и сите мешунки. Го намалува притисокот и воспалителните процеси во организмот“, вели Гудрицова.
Масна риба
„Туната, лососот и другите масни риби треба да се јадат два пати неделно. Тие се одличен извор на омега-3 масни киселини, пониски триглицериди, крвен притисок и вкупен холестерол“, објасни Гудрицова.
Бобинки
„Сите бобинки се добар извор на антиоксиданси кои не штитат, како и фитохемикалии кои се поврзани со здравјето на кардиоваскуларниот систем“, вели диететичарот Колин Кристенсен.
Соја
Непреработената соја е одлична за протеини, влакна, здрави масти и антиоксиданси. Го намалува холестеролот, крвниот притисок, триглицеридите и воспалението во телото.
Авокадо
Вашиот доктор можеби ви рекол да го намалите внесот на путер, но здравите масти како оние содржани во авокадото дефинитивно се советуваат.
“Авокадото содржи мононезаситени масти кои го намалуваат холестеролот и го намалуваат ризикот од срцеви заболувања, како и олеинска киселина, омега-9 масна киселина која ги смирува воспаленијата. Авокадото исто така содржи повеќе калиум од бананите, витамин К и влакна”, вели диететичарот Беки Керкенбуш. .