вторник, 7. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

БЕЛА ПЛАЗМА ТОРТА (РЕЦЕПТ)

БЕЛА ПЛАЗМА ТОРТА (РЕЦЕПТ)

Тортата се прави многу брзо и лесно, а вкусот е феноменален

Потребно е:

1 пакување светли готови кори
500 гр маргарин
250 гр шеќер во прав
700 гр кисела павлака
400 мл млеко
300 гр мелени бисквити
500 гр шлаг
200 гр бело чоколадо

Подготовка:

Изматете го маргаринот и шеќерот во прав, па додадете ги бисквитите и павлаката, па измешајте со миксер. Стопете го белото чоколадо на пареа и оставете го малку да се излади. За тоа време, изматете го шлагот со кисела вода. Во изматениот крем додадете го изладеното чоколадо и измешајте.

Потоа ставете ја првата кора и натопете ја со млеко, па премачкахте со филот со плазма (половина од филот, половина за втората кора) и распределете ја убаво, па врз неа ставете го белиот фил со шлаг и убаво размачкајте го.

Потоа втората кора и млеко, па повторно фил со плазма, па фил со шлаг. Потоа ставете ја третата кора (не мора да се потопува во млеко) и шлаг по целата торта и декорација по желба.