понеделник, 11. март 2024. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Без печење и користење на струја: Рецепт за торта со лешници готова за 20 минути

Без печење и користење на струја: Рецепт за торта со лешници готова за 20 минути

Комбинацијата од лешници и чоколадо може малку луѓе да остави рамнодушни. Кога ќе додадеме пишкоти во чоколадно млеко, сирење маскарпоне и топчиња Џиото, создадовме едноставна торта која е совршена за сите прилики.

Џото торта – состојки:

За подлога:

Пакување пишкоти
200 мл чоколадно млеко

Основа за крем:

500 гр маскарпоне сирење
350 мл шлаг
3 лажици шеќер во прав

За основата со бел крем, додадете:

Пакет топчиња Џиото

За темна кремаста основа, додадете:

2 лажици чоколаден намаз

Дополнително:

150 мл шлаг за декорација

Џиото торта – подготовка:

Потопете ги бисквитите во чоколадно млеко од секоја страна многу кратко и ставете ги во тава за колачи.

Во еден сад измешајте маскарпоне и шеќер во прав, а во друг сад изматете шлаг до цврста текстура. Додадете го шлагот во сирењето и измешајте во крем базата.

Добиената смеса поделете ја на два дела. На едното додадете ги џиото топчињата, а на другото чоколадо.

Врз пишкотите се става бел крем, се додава уште еден слој пишкоти во чоколадното млеко, се ставаат уште неколку џиото топчиња на пишкотите, па кафеавата смеса и на крај шлагот.

Декорирајте по желба.