Комбинацијата од лешници и чоколадо може малку луѓе да остави рамнодушни. Кога ќе додадеме пишкоти во чоколадно млеко, сирење маскарпоне и топчиња Џиото, создадовме едноставна торта која е совршена за сите прилики.
Џото торта – состојки:
За подлога:
Пакување пишкоти
200 мл чоколадно млеко
Основа за крем:
500 гр маскарпоне сирење
350 мл шлаг
3 лажици шеќер во прав
За основата со бел крем, додадете:
Пакет топчиња Џиото
За темна кремаста основа, додадете:
2 лажици чоколаден намаз
Дополнително:
150 мл шлаг за декорација
Џиото торта – подготовка:
Потопете ги бисквитите во чоколадно млеко од секоја страна многу кратко и ставете ги во тава за колачи.
Во еден сад измешајте маскарпоне и шеќер во прав, а во друг сад изматете шлаг до цврста текстура. Додадете го шлагот во сирењето и измешајте во крем базата.
Добиената смеса поделете ја на два дела. На едното додадете ги џиото топчињата, а на другото чоколадо.
Врз пишкотите се става бел крем, се додава уште еден слој пишкоти во чоколадното млеко, се ставаат уште неколку џиото топчиња на пишкотите, па кафеавата смеса и на крај шлагот.
Декорирајте по желба.