сабота, 11. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Буквално ја „храни“ крвта: Нема добра крвна слика без овие три витамини, а еве во кои намирници ги има најмногу

Буквално ја „храни“ крвта: Нема добра крвна слика без овие три витамини, а еве во кои намирници ги има најмногу

Крвта е неопходна за телото бидејќи носи кислород и хранливи материи до органите во телото, па затоа е неопходно да се јаде за да се обезбедат сите хранливи материи потребни за крвта.

Постојат пет суштински и многу важни функции на крвта.

– Пренесува кислород и хранливи материи до органите, витамини и минерали за поддршка на нивната работа.
– Го контролира крварењето, бидејќи содржи тромбоцити кои овозможуваат згрутчување на крвта, доколку дојде до крварење.
– Се бори со инфекции. Нашиот имунитет ја користи нашата крв за да ги пренесе имунолошките клетки и антителата до местото на инфекција. Подобрувањето на здравјето на крвта ќе ја зголеми способноста на телото да се бори против инфекциите и брзо да го исчисти телото.
– Чисто тело. Крвта помага да се пренесат отпадните производи од нашите органи до бубрезите и црниот дроб. Крвта се филтрира во црниот дроб, што овозможува токсичниот отпад да се елиминира од телото што е можно поскоро.
– Ја регулира телесната температура, бидејќи ја апсорбира и дистрибуира топлината низ нашето тело.

Неколку витамини се потребни за крвта да биде здрава, но железото, витаминот Б12 и фолната киселина се клучни.

Железо
Постојат два извора на железо, растителен и животински. Растителни извори на железо се збогатени житарки, грав, леќа, тофу, спанаќ, сушено овошје, сок од сливи и ореви. Кога станува збор за храна од животинско потекло, ги вклучуваме пилешкото, црвеното месо и рибата.

Фолна киселина
Храната богата со фолна киселина вклучува темно зелен лиснат зеленчук, грав, грашок, јаткасти плодови, а овошјето вклучува јагоди, лимони, портокали, банани и дињи.

Витамин Б12
Недостатокот на овој витамин може да предизвика анемија. Најмногу го има во храната од животинско потекло, млекото, пилешкото, мисиркиното, рибата и повеќето млечни производи.