Карфиолот во 100 грама содржи дури 80% од препорачаната дневна доза на витамин Ц, а една од неговите најважни состојки е фолната киселина. Покрај тоа, може да содржи и многу други витамини, амино киселини, протеини, калциум, магнезиум, цинк, калиум, манган, селен, железо, фосфор…
Состојки:
Половина главица карфиол
3 јајца
1 лажица брашно
малку вода
100 гр сирење
зачини по желба
Подготовка:
Најпрво треба да го сварите карфиолот додека не омекне.
Кога ќе омекне, извадете го од тавата и обработете го. Време е да го здробиме.
Потоа додадете ги јајцата, а потоа и брашното. На крај додадете малку вода во зависност од густината.
Време е да се загрее тавата. Кога е доволно загреана, во неа сипете половина од подготвената смеса, ако сакате поголема плескавица или печете ја на неколку пати но помалку. Печете ги од двете страни и извадете ги од тавата. Потоа изрендајте го сирењето на секоја плескавица.
Постапката повторете ја со другата половина од преостанатата смеса.