Според научникот за храна Натали Алибранди, луѓето често грешат кога јадат слатки на база на какао. Имено, експертот откри дека не е во ред да се јаде чоколадо навечер и да се јаде многу од него одеднаш.
Исто така, не треба да го чувате во фрижидер бидејќи нивото на влага таму е превисоко. За совршена температура на чоколадото треба да се одржува на 18°C степени. Ако се чува во фрижидер, чоколадото ќе се кристализира и оксидира, а преносот на други ароми може да влијае на вкусот.
Очигледни знаци дека задоволството е неправилно складирано го вклучуваат недостатокот на остро крцкање кога откинувате коцка. Исто така, ќе се стопи премногу брзо или ќе има ронлива текстура ако се складира неправилно.
– Чоколадото е сложен деликатес со многу слоеви за истражување. Разбирањето дека чоколадото треба да пука фино, визуелно и звучно, им носи задоволство на рецепторите за вкус и го подобрува вкусот. Јадењето чоколадо порано во текот на денот со свежо непце е исто така клучно – изјави Натали Алибранди.
Според експертите, за вистински да го вкусите чоколадото, не треба да го џвакате. Наместо тоа, оставете го парчето чоколадо да се стопи во устата за да се развијат вкусовите.
Во продолжение се десетте „заповеди“ кои мора да ги следите кога уживате во чоколадо:
1. Јадете го порано во текот на денот
2. Не чувајте го во фрижидер
3. Оставете да се растопи, не го џвакајте
4. Јадете во мали количини
5. Користете ги сите сетила
6. Направете го тоа брзо
7. Без одвлекување на вниманието
8. Неочекувани спарувања (Пробајте слатка чоколада (млечна или бела) со горчлива храна или горчлива чоколада со посолена храна.)
9. Почекајте го послевкусот
10. Не го мешајте