сабота, 16. декември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Цезар салата на малку ПОРАЗЛИЧЕН начин: Доматот го заменивме со ОВАА состојка и добивме СИМФОНИЈА НА ВКУСОВИ! (РЕЦЕПТ)

Цезар салата на малку ПОРАЗЛИЧЕН начин: Доматот го заменивме со ОВАА состојка и добивме СИМФОНИЈА НА ВКУСОВИ! (РЕЦЕПТ)

Постојат различни варијанти на Цезар салата и веројатно веќе ја имате вашата омилена

Сепак, обидете се да додадете каперси на Цезар и нема да се покаете. Ова е една од најубавите верзии на популарниот специјалитет на планетата.

Состојки:

130 гр чадена сланина
200 гр бело пилешко месо
30 гр пармезан
3 чешниња лук
2 парчиња тост леб
поголема главица зелена салата Ајсберг
капар
сок од 1 лимон
Кисела павлака
мајонез
сенф
маслиново масло
бибер
сол

Подготовка:

Испржете ја исечканата сланина без додавање маснотии. Извадете ја и ставете ја на хартиена крпа за да се впие маснотијата. Пилешкото пропржете го на тефлон и кога ќе се олади исечете го на долги ленти. Лебот исечкајте го на коцки. Се меша со сечканиот лук и се пржи во маснотијата што ја оставила сланината. Извадете го и ставете го на салфетка.

Изматете го маслиновото масло со сокот од лимон, една лажичка сенф, мајонезот, биберот и лукот. Посолете малку. Добиениот дресинг прелијте го преку Ајсберг салатата. Над салатата наредете пилешко, сланина, крутони (тост леб), каперси, крупно рендан пармезан.