четврток, 9. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Чоколадна магија: Домашна бајадера готова за 20 минути

Чоколадна магија: Домашна бајадера готова за 20 минути

Вкусна чоколадна магија која ќе ве маѓепса со вкусот, но и со брзината на приготвување.

Има ли некој кој не сака бајадера? Најверојатно не.

Направете си дома!

Потребни состојки:

  • 9 лажици вода
  • 200 г шеќер
  • 150 г мелени ореви, бадеми или лешници
  • 250 г мелени бисквити
  • 170 г путер
  • 100 г чоколадо за готвење

За глазурата:

  • 100 г чоколадо за готвење
  • Малку масло

Начин на подготовка:

Во тенџере ставете ги водата и шеќерот и загревајте на тивок оган додека шеќерот не се растопи во целост. Додадете го путерот, тргнете го тенџерето од оган и мешајте додека не се растопи. Кога путерот ќе биде целосно стопен, додадете ги оревите и бисквитите, а потоа мешајте додека не добиете еднаква, густа смеса.

Добиената смеса поделете ја на два еднакви дела. Чоколадото стопете го на пареа и ставете го во едниот дел од смесата. На послужавник поставете мрсна хартија за печење и префрлете ја првата половина од смесата во која додадовте чоколадо. Со рацете обликувајте ја во форма на правоаголник, а горните делови израмнете ги со нож.

Врз неа, на истиот начин додадете го и вториот дел од смесата и повторно израмнете.

Остатокот од чоколадото стопете го на пареа и додајте малку масло, па потоа прелијте со него врз бајадерата. Оставете ја бајадерата во фрижидер да се стегне, а утредента исечкајте ја на правоаголници и послужете.