Цвеклото е двегодишно коренестоо растение, со црвен вретеновиден корен и темно зелени лисја со црвени вени. Тоа е една од најкорисните и најлековити култури од зеленчук. Иако најчесто се користи коренот, целото растение се јаде и се користи во текот на целата година
Цвеклото е исклучително богато со витамини Б1, Б2, Ц, како и витамин Б12, исклучително редок во храна од растително потекло и толку важно за вегетаријанците. Богат е со протеини, масти, јаглехидрати и минерали (калциум, калиум, натриум, фосфор, магнезиум, железо, флуор, манган, бакар, јод, сулфур, литиум, стронциум, бром). Лесно е сварливо. Има висока енергетска вредност: 100 грама цвекло имаат 189 kJ или 45 kcal. Цвеклото содржи до 10% шеќер.
Благодарение на присуството на антоцијани, што му дава темноцрвена боја на сокот од цвекло, влијае и на обновување на крвта. Цвеклото има исклучително корисен ефект врз случајот со деминерализација на коските и забите. Јодот од цвекло го прави вреден во борбата против артерисклерозата и го забавува процесот на стареење. Основата на повеќекратните лековити својства на ова растение се бетанинот и бетаинот, кои прават цвеклото да го стимулира метаболизмот, го регулира крвниот притисок, го намалува холестеролот, ги одржува крвните садови и ја стимулира функцијата на црниот дроб.
Покрај тоа, се користи за регулирање на крвниот притисок (особено низок) и има корисен ефект врз нервите и функцијата на мозокот, третира анемија, особено кај деца и млади луѓе и ја промовира работата на желудникот, цревата и жолчката.
Најчесто се користи за готвење, се сече на прстени и се зачинува со масло и оцет со или без лук (како салата). Сепак, свежо рендан може да се користи во комбинација со јаболко и морков (или сам).
Својства на цвеклото:
– ја намалува болката во грлото и го ублажува отокот на грлото
– има антимикробно дејство
– ублажува болка
– го зајакнува имунитетот
– ја зголемува еластичноста на капиларите и го нормализира снабдувањето со крв