вторник, 7. ноември 2023. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Цвеклото е лековит зеленчук, еве зошто треба да го консумирате

Цвеклото е лековит зеленчук, еве зошто треба да го консумирате

Освен што претставува една од најхранливите намирници што секојдневно можат да се консумираат, истовремено претставува идеален избор во текот на зимските денови.

Цвеклото е лековит зеленчук кој ја стимулира размената на материите во организмот и ја подобрува функцијата на црниот дроб. Цвеклото содржи големи количини на витамин Ц, витамини Б1 и Б2, каротин, како и минерали: калиум, калциум, натриум, фосфор, железо, сулфур, јод…

Цвеклото е најдобро средство за подмладување и ревитализирање на организмот, ја зацврстува кожата, ги јакне коските, ги елеминира отровните состојки од организмот, ги неутрализирана вишокот на желудечни киселини, а на тој начин ги искористува и белковините, активира создавање на црвени крвни зрнца , ја подобрува косата, ноктите, го решава запекот, го подобрува расположението.

Цвеклото е идеално за регулирање на крвниот притисок и го намалува зголемениот холестерол во крвта.

Цвеклото изобилува и со силициум, кој што го појачува сврзното ткиво во организмот, изобилува со фолна киселина и калиум.

Како треба да се консумира?

Може да се готви, но најдобро е кога се консумира свежо. Сокот од цвекло го освежува организмот, а може да се комбинира со морков, јаболко или лимон.