Прженото сирење е еден од класичните рецепти, но неговата подготовка не е толку едноставна како што изгледа на прв поглед. Постојат неколку едноставни трикови за совршено пржено сирење.
Првиот трик е замрзнување на тестото. Сирење подготвено за пржење, треба да го замрзнете околу 40 минути во замрзнувач, а смесата за пржење да биде густа, а добро да го покрие сирењето – да нема дупки. На овој начин избегнувате да се залепи смесата за тавата при пржење.
Потребно е:
– потврдо сирење 500 гр
– 2-3 јајца
– брашно
– трошки од леб
– сол
– малку ладна вода
– масло
Подготовка:
Сирењето исечкајте го на парчиња со дебелина од 1 сантиметар, па извалкајте ги во брашно. Изматете мешавина од јајца, вода и брашно, со малку сол, за да стане погуста маса. Во оваа смеса валкајте ги парчињата сирење (или некоја друга форма) од сите страни, па ставете ги во презлата и добро покријте ги од сите страни, па вратете ги во смесата со јајца, па повторно во презлата. Се пржат на врело масло додека не поруменат.
Трик: Сирењето за пржење се сече на парчиња со дебелина не повеќе од еден сантиметар и се враќа во фрижидер. Додека сирењето се замрзнува, подгответе ја смесата со презла, брашното, изматените јајца и чаша мраз ладна вода. Парчињата сирење потопете ги во ладна вода, а потоа испржете ги.
Вака подготвеното сирење одлично оди со сос од цацики, кечап или павлака и сос од мајонез.