Нема ништо поубаво од мирисот на печен леб.
Дури и кога е крцкаво, тоа е вистинско задоволство за сетилата.
Подгответе го денес со ручек, а еве кои состојки ви се потребни и каков е процесот на подготовка.
Состојки:
300 гр брашно
10 гр квасец
1 лажичка шеќер
малку сол
2 лажички масло
200 мл. млеко
20 ml вода
Подготовка:
Квасецот издробете го во млака вода, додадете шеќер, а кога квасецот ќе запени додадете масло, брашно и замесете помеко тесто. Се остава покриено 20 минути, се обработува со рака и се премачкува во тенџере намачкано со масло или обложено со хартија за печење. Се пече на 220 степени 25 минути убаво да заруменат. Покријте го печеното лепче со крпа. Пријатно!