Дека црниот дроб не работи правилно, најдобро ќе забележите ако чувствувате хроничен замор, лошо здравје, често чувствувате горчлив и метален вкус во устата, имате жолта обвивка на јазикот …
Доколку постојано се прејадувате или јадете нездрава храна, пушите и пиете алкохол, земате силни лекови, можно е да му правите дополнителен напор на црниот дроб.
Експертите се сигурни дека црниот дроб може да закрепне доколку секој ден појадувате каша.
Овесна каша – 1 чаша. Овесот ја блокира апсорпцијата на штетните материи, го забрзува елиминацијата на токсините. Го олеснува процесот на варење. Го обезбедува телото со потребната енергија.
Тиква (исчистена и исечена на коцки) – 20 до 40 грама. Ги обновува клеточните структури на црниот дроб, подмладува. Помага во чистење на сите органи. Јадењето сирова тиква на празен стомак ја подобрува функцијата на желудникот и дигестивниот тракт.
Суво грозје – половина шака. Ја оптимизира функцијата на црниот дроб, помага во обновувањето на клетките.
Бадеми – по желба. Тие го нормализираат црниот дроб.
Подготовка: Сите состојки ставете ги во мало тенџере. Додадете вода или млеко, па оставете да зоврие. Можете да додадете и малку сол. Кога ќе зоврие тргнете го од оган, поклопете и оставете да отстои малку.
Оваа каша се препорачува да се готви најмалку 2 до 3 пати неделно. Брзо се апсорбира. Дава леснотија, енергија и ги отстранува непријатните наслаги од јазикот.