Први мај не може да помине без традиционална скара. Месото и зеленчукот на скара секогаш имаат посебна арома и сладост. И кога ќе ја додадете маринадата на аромата на чадот, добивате скара од која прстите ќе си ги излижете.
Џабе имате најубави парчиња месо, и добар оган и најквалитетна скара доколку претходно не сте го маринирале месото. Маринадата е она што ќе му даде на месото посебен вкус и мекост. Месото е најдобро ако го маринирате вечерта пред печењето на скара и вреди секоја минута чекање.
За класична маринада:
Состојки:
100 мл сончогледово масло
100 мл маслиново масло
100 мл јаболков оцет
2 лажици сол
2 чешниња лук
1 лажица пиперка
1 лажичка мелен пипер
1 кромид
Подготовка:
Кромидот и лукот ситно исечкајте ги, па ставете ги во поголем сад. Во садот со кромидот додајте ги двата вида масло, оцетот и зачините и сè измешајте. Парчињата месо потопете ги во добиената смеса и наредете ги во поголем сад, а на крајот прелијте ја преостанатата маринада врз месото и поклопете. Оставете барем четири сада во фрижидер.
За зачинета маринада:
1 лажица чили во прав
1 лажица кафеав шеќер
1 лажичка сол
1 лажичка пиперка
1 лажичка лук во прав
1 лажица пиперка
200 мл масло
2 супени лажици сенф
Подготовка:
Сите состојки ставете ги во сад и измешајте. Премачкајте го месото или зеленчукот со маринадата и оставете го во фрижидер преку ноќ.