четврток, 7. март 2024. Вести денес: 0
home Храна и пијалаци

Двојно Американо: Рецепт за коктел од кафе кој одлично ја крева енергијата по напорниот ден

Двојно Американо: Рецепт за коктел од кафе кој одлично ја крева енергијата по напорниот ден

Коктелот Американо е италијански класик кој потекнува од Милано во 1860-тите, каде што бил познат како Милано-Торино (Кампари дошол од Милано, сладок вермут од Торино). Но, како што на крајот станал популарен меѓу американските имигранти за време на прохибицијата, го добил прекарот Американо. Caffé americano е еспресо (обично или двојно) разредено со топла вода.

И ако ги комбинирате двата пијалоци во иста чаша, ќе добиете двојно Американо. Можете да направите пијалок што содржи доволно алкохол и кофеин за да ви ја зголеми енергијата по напорниот ден или да го зачините мрзливото летно попладне.

Рецепт:

30 ml Campari
30 ml сладок вермут
1 ml ладно кафе
ледени коцки
газирана вода
кора од портокал

Подготовка:

Во чаша за блендер измешајте ги Кампари, вермутот и кафето. Наполнете чаша со мраз и мешајте го напитокот додека не се излади, околу 20 секунди.

Се цеди во чаша наполнета со мраз и се прелива со содата. Промешајте еднаш или двапати, украсете со кора од портокал и послужете.