Наместо само да динстате свинско месо на коцки на пржен кромид, пробајте го гулашот подготвен на овој начин – со додавање кисели јаболка!
Состојки:
700 грама свинско месо исечено на коцки
1 среден кромид
2 поголеми моркови
200 милилитри бело вино
грст грашок
грст компир исечен на коцки
грст рендани кисели јаболка
лажица мелен пипер
масло, сол, сув зачин од билки, бибер, магдонос по потреба
Подготовка:
Пропржете го свинското месо на масло додека не порумени, а потоа извадете го од садот. Потоа испржете го ситно исечканиот кромид, додадете ги ситно исецканите прстени од морков, а по неколку минути истурете го белото вино.
По неколку минути динстање, вратете го месото во тавата, а потоа додадете ги јаболкото и зачините. Додадете малку вода.
Откако ќе зоврие, намалете на тивок оган и вриејте еден час.
Потоа додадете компири и грашок на коцки и оставете ги да се крчкаат додека компирот не омекне целосно.