Панч е еден од најпознатите пијалоци во светот, кој обично се служи во длабоки, тркалезни садови кои се карактеристични за овој освежителен пијалок. Постојат бројни варијанти на овој вкусен пијалок, а се пиел уште во 17-от век.
Популарното верување е дека името на пијалокот е позајмено од хинди јазикот и во превод значи „пет“. Името го добил по оригиналниот рецепт, кој се состоел од пет состојки. Во оригиналот во него се ставал алкохол, шеќер, овошје или овошен сок, вода и зачини.
Панч одамна е популарен празничен пијалок кој се пие топол, а низ историјата се прилагодувал на состојките и сезоната, па денес има различни верзии – топла, ладна, овошна, алкохолна или безалкохолна.
Ако сакате послатки пијалоци, не треба да го разредувате сокот од лимон со вода, туку густо прелијте го со мраз и овошје.
Додадете црн чај, чај од шумско овошје и рум и на самиот крај полека прелијте го со сокот од боровинки. По желба додадете грст свежи боровинки.
Совет: Премногу црн чај (или алкохол) предизвикува непријатност, па ако сте еден од нив, слободно намалете ги количините или променете ги пропорциите во корист на овошниот чај.
Состојки:
Литар разладен црн чај
Половина литар ладен чај од шумско овошје
200 мл бел рум
150 мл густ сок од лимон
150 мл сок од брусница
2 цели портокали
2 цели лимони
2 цели лимета
Подготовка:
Сварете црн чај и додадете мед по желба. Оладете го чајот. Наполнете длабок сад со мраз, а над мразот ставете сечкано овошје.