Луѓето ставаат кечап на шпагети, ориз, јајца, солени вафли, па дури и парчиња сирење! Затоа многумина истакнуваат дека не е ни чудо што секоја година во САД се продаваат над 650 милиони шишиња извезен кечап.
Многу теоретичари и истражувачи за храна се запрашаа што точно го прави тајниот сос толку волшебен. Експертот за среќа и автор на бестселерот на Њујорк Тајмс, Гретчен Рубин е еден од овие истражувачи во студијата „Зошто кечапот е толку магичен?“
Таа за подкастот „Mind Body Green“ истакна дека овој сос ни го „скокотка“ мозокот. Зошто нашиот мозок го сака вкусот на кечапот? – Се испостави дека кечапот е една од ретките (храни) која влијае на сите пет вкусови – објаснува Рубин и додава: „Тој е сладок, кисел, солен, горчлив и умами“.
Ова е она што го прави кечапот толку задоволувачки. Овој вкус на умами е особено важен, бидејќи создава вода во устата и го придвижува вашиот стомак за да го зголеми производството на стомачна киселина, која ви помага да ги варите протеините од храната што ја јадете.
Некои теоретичари на храната дури и го нарекуваат кечапот „убер-храна“, како што авторката Елизабет Розин, која во својот есеј „Кечапот и колективното несвесно“, смета дека овој сос е посебен затоа што има невидена способност да обезбеди секому по нешто.
Кечапот е посебен сос, а мозокот го сака затоа што ни го буди секој вкус. Рубин тврди дека нашите сетила имаат моќна способност да влијаат на нашата среќа.