Пченкарното брашно или гризот позитивно делуваат на целокупното човеково здравје. Палентата не содржи глутен и се препорачува за сите возрасти.
Здравствени придобивки од палентата
Палента содржи природни масти, поточно каритеноиди. Токму овие здрави масти се одговорни за нивните моќи кои промовираат подобра и подобра функција на цревата.
Пченката содржи и голема количина на фосфор, магнезиум, цинк, калиум, бакар, селен и манган.
Благодарение на пченката што ја содржи, палентата има многу малку калории во неа. Затоа е идеален оброк за слабеење. Палентата е една од најдобрите и најефикасните намирници кои се препорачуваат за деца.
Зајакнувањето на клетките на дебелото црево е исто така уште една предност што е забележана кај луѓето кои вклучиле палента во нивните редовни оброци. Покрај тоа што ќе ги зајакне, палентата ќе има и антиоксидативно дејство на целото тело, а не само на цревата.
Го намалува холестеролот благодарение на добрите масти кои ги содржи, како и влакната и сложените јаглехидрати. Палента ќе ја спречи и појавата на вишок килограми.
Правилно припремање на палента:
– Во тенџерето ставете 3 и пол чаши вода,
– Додадете малку масло и малку сол,
– Кога се ќе зоврие, намалете ја температурата на минимум и со постојано мешање додадете една шолја пченкарна палента.
Се препорачува употреба на дрвена лажица поради оксидацијата на металната лажица. Нема да погрешите ако додадете семки или зеленчук, или пак сирење.