Состојки:
200 грама излупена тиква
600 грама сирење
1 кришка леб
400 милилитри павлака
2 јајца
200 милилитри павлака
100 грама брашно од хељда
100 грама бело брашно
1 јајце
50 гр путер
150 милилитри млеко
масло
сол и бибер
Начин на подготовка:
Во подлабок сад со брашно од хељда додадете бело брашно, растопениот путер, јајцето и 200 милилитри павлака.
Посолете и продолжете со рака да го месите тестото. Во сад со рендана тиква, од која ја исцедивме течноста, додаваме рендано сирење, претходно натопено во млеко и исцеден леб, 2 јајца и 200 милилитри кисела павлака. Зачинуваме со сол и бибер. Од тестото формираме долгнавеста форма, ја сечеме на половина и ја растегнуваме кората. Се става во подмачкана тава, се додава филот и се става уште една кора. Ги извртуваме краевите навнатре. Премачкајте ја гибаница со преостанатата павлака и исечете ја на парчиња. Печете 40 минути на 200 степени.