Куркумата веќе неколку години е многу популарен зачин, не само заради широко распространетата употреба во кулинарските уметности, туку и заради многуте здравствени придобивки.
Куркумата е познато дека има корисен ефект врз целото тело и е една од најсилните природни состојки. Исто така, има антиоксидантни својства, има позитивен ефект врз намалувањето на отокот, ги елиминира симптомите на депресија, ги подмладува и ги обновува мозочните клетки, помага при заболување од Алцхајмерова болест, деменција, помага кога има оштетување на мозочното ткиво и го забрзува закрепнувањето по мозочен удар.
Покрај додавањето половина до една цела лажичка куркума на разни специјалитети, таа често се користи во комбинација со други зачини и храна. Една од најпопуларните мешавини, се разбира, е таканареченото “златно млеко”, кое ветува заштита од настинки, брза детоксикација на телото, но исто така е одличен помошник за слабеење.
Имено, овој пијалок спречува напади на глад и поттикнува варење на исхраната, поради што луѓето веруваат дека е голем сојузник во диетите.
Златното млеко се подготвува брзо и лесно.
Потребни состојки:
1 чаша млеко
½ лажички куркума во прав
1-3 зрна бибер
1 кардамом
За оние кои не знаат, кардамом изгледа вака:
Подготовка:
Истурете го млекото во тенџере, додадете го биберот и кардамомот. Потоа додадете ја куркумата и промешајте додека смесата да стане златна.
Загрејте ја смесата на средна топлина додека не почне да врие. Процедете го пијалакот во чаша, а потоа оставете да се излади пред да ја испиете.
Ако сакате, додадете лажичка мед.