Иако малкумина од нас обрнуваат внимание на тоа, фактите велат дека дури и зачините имаат рок на траење.
Експертите советуваат мелените зачини да се користат во рок од една година.
Значи, ако имате тегла во куќата со, да речеме, мелен цимет која стои во кујната повеќе од една година, време е да ја фрлите.
Целите зачини како стапчиња цимет траат подолго и нивниот рок на траење е околу две години.
За да се зачува квалитетот и аромата на зачините, најважно е да ги чувате надвор од фрижидер на темно и суво место.
Зачините со поминат рок ги губат своите својства, затоа внимавајте колку долго ќе ги чувате во кујната.
Рок на траење на зачините:
Цели зачини – зрна бибер, каранфилче, стапче цимет – околу две години.
Мелени зачини – лук, цимет, куркума, оригано – годишно.
Семето има рок на траење до 4 години, но сусамот и афионот не треба да се користат по две години.
Кога станува збор за магдоносот и босилекот, нивниот рок на траење е до три години.