Витаминот Ц е есенцијален витамин кој телото не може да го произведе самостојно. Тој има многу улоги и здравствени придобивки. Растворлив е во вода и се наоѓа во многу овошја и зеленчук, вклучувајќи портокали, јагоди, киви, пиперки, брокула, кељ и спанаќ.
Препорачаната дневна доза на витамин Ц е 75 mg за жени и 90 mg за мажи. Иако обично се советува да се зема витамин Ц од храната, многу луѓе се свртуваат кон суплементи за да ги задоволат дневните потреби.
Еве пет научно докажани придобивки од консумирањето на витамин Ц:
Го намалува ризикот од хронични заболувања
Помага во контрола на високиот крвен притисок
Го намалува ризикот од срцеви заболувања
Помага во спречување на недостаток на железо
Го зајакнува имунитетот